Hvordan finder du den bedste rente?

Hvordan finder du den bedste rente

Skal du låne, vil du helst betale mindst muligt for det. Derfor ser de fleste udelukkende på renteniveauet for at finde den bedste rente på deres lån. Men også andre faktorer spiller ind på lånets pris, og tit kan du gøre noget aktivt for at undgå høje renter.

Er du på jagt efter den bedste rente på dit lån? Så er det vigtigt, at du ved, hvilken rentesats du skal holde øje med, samt hvad der ellers kan have indflydelse på prisen for dit lån.

I denne guide forsøger vi at give dig svar på:

  • Hvordan og hvor du finder den bedste rente.
  • Hvad du kan gøre for at undgå en høj rente.
  • Dine muligheder for at forhandle renten ned.

Hvad er den bedste rente?

Hvad der er den bedste rente, afhænger af, om du ønsker at låne eller vil spare penge op.

Når du vil låne, skal du gå efter at få den laveste rente på lånet. Derved kommer det til at koste dig mindst at låne.Vil du omvendt spare op, skal renten være positiv og så høj som muligt. Det giver dig det største afkast på din opsparing.

Onlinelån vs banklån

Når du har læst guiden, ved du præcis, hvilke parametre du skal holde øje med, når du skal finde den bedste rente. Samt hvilke muligheder du har for at påvirke størrelsen af renten på dit lån.

Hvem har den bedste rente på et lån

Du er sikkert opdraget med, at det er billigst at låne i banken. For de har den bedste rente.

Det behøver ikke nødvendigvis at være tilfældet, og selvom det er, kan de krav og vilkår, som du kan få lånet på tit være svære at leve op til.

Jo bedre banken kender dig og din økonomi, jo bedre rente kan du oftest få på dit lån. På nettet behandles alle låneansøgninger ens, uanset hvor tit du har lånt hos låneudbyderen. 

Hvordan finder du den bedste rente?

Før du begynder at lede efter den bedste rente, er det vigtigt, at du har en grundlæggende forståelse for renter. Først når du har det, kan du nemmere forstå, hvad der er den mest fordelagtige rente for dig.

lommeregner oven på penge

Det afhænger nemlig af:

  • Lånebeløbet og den løbetid, du ønsker på lånet.
  • Hvor god en privatøkonomi, du har på lånetidspunktet.
  • Hvad du kan gøre, for at det bliver mere sikkert at låne til dig.

For grundlæggende set afhænger den rente, som de enkelte låneudbydere vil tilbyde dig, af, hvor stor en risiko de mener, at de løber ved at låne penge ud til dig.

Det afgør de ved at foretage en kreditvurdering af din økonomi, dine personlige forhold og din tidligere lånehistorik.

Jo mindre risikabelt kreditvurderingen viser, at det er at låne dig penge, jo større chance har du for at få lånet – og jo lavere rente vil låneudbyderen tilbyde dig.

Så meget mere koster et lån med høj rente dig

Giver låneudbyderen dig en dårlig kreditvurdering, får du tilbudt lånet til en højere rente. Det kan ende med at koste dig mange penge. Låner du f.eks. 200.000 kan selv en renteforskel på få procent give dig en stor besparelse på låneudgifterne:

LåneudbyderLånebeløbLøbetidMånedligt afdragRenteSamlet tilbagebetaling
Lån med lav rente200.000,-120 mdr.2.075,- kr.4,19248.947,- kr.
Lån med høj rente200.000,-120 mdr.2.397,- kr.7,22287.603,- kr.
Samlet besparelse ved laveste rente:38.656,- kr

Sådan undgår du lån med høje renter

Vil du undgå høje renter, er det vigtigt, at du har en stærk privatøkonomi, når du ansøger om lånet. Eller at du kan gøre noget for at forbedre din kreditværdighed, inden du begynder at ansøge om lån. Derved kan du få renten ned på lånet.

Det kan du f.eks. gøre ved at sørge for at få mere luft i økonomien hver måned, få afviklet gammel gæld og få gået dit privatbudget igennem for at trimme alle udgifter.

Det handler ikke kun om renten

Endelig skal du være opmærksom på, at udgifterne på dit lån også afhænger af gebyrerne på lånet. Er de meget høje, kan det faktisk gøre et lån med en lav rente dyrere over tid end et lån med en højere rente.Derfor er det er ikke nok, kun at se på renten, når du sammenligner lån. I stedet skal du se på den såkaldte ÅOP. Den angiver, hvor stor en procentdel af det årlige afdrag på lånet, som går til renter og gebyrer. Det lån som har den laveste ÅOP, er billigst.

Sådan forhandler du dig til den bedste rente

I banken kan du oftest forhandle med bankrådgiveren om renten på dit lån. Det kræver dog tit, at du accepterer nogle andre vilkår for lånet for at få den bedste rente. Som f.eks. at stille sikkerhed for lånet eller at afdrage det hurtigere.

På nettet behandles låneansøgningen elektronisk. Derfor kan du sjældent forhandle om renten på lånet. Til gengæld kan du nemt finde andre låneudbydere, som har en bedre rente på lånet.

FAQ om af finde den bedste rente

Kan det betale at skifte til låneudbyderen med den bedste rente?

Nogle gange kan det betale sig at tage et andet lån, hvis du kan finde et med en lavere rente. Det kræver selvfølgelig, at du bruger det nye lån med den  lavere rente til at betale  det gamle lån ud med. Flytter du i den forbindelse lånet over i en bank, der ikke kender dig i forvejen, vil de oftest kræve, at du flytter hele din økonomi over til dem. Det kan gøre det for dyrt at skifte til en bedre rente på dit lån.

Kan du altid forhandle dig til en bedre rente i banken?

Jo stærkere økonomi, og jo bedre du kan tilpasse dig bankens krav, jo nemmere har du ved at forhandle dig til en bedre rente i banken. Er din økonomi lidt mere skrøbelig, og sidder du meget hårdt i det, kan det være svært eller helt umuligt at forhandle renten ned.

Hvad er kriterierne for at bruge ÅOP til at finde den bedst rente?

For at du kan bruge ÅOP til at finde den bedste rente, skal de lån, du sammenligner være på det samme lånebeløb og have den samme løbetid. Har de det, kan du bare vælge lånet med den laveste ÅOP. Det har den bedste rente.

Andreas Linde
Skrevet af
Låneekspert, Andreas Linde, har arbejdet i finansbranchen siden 2014. På Matchbanker skriver han om lån, refinansiering, renter og alt finansrelateret.
Matchbanker > Økonomi guide > Alt om renter > Hvordan finder du den bedste rente?