Sådan sammenligner du lån med ÅOP – INFOGRAFIK

Når du vil optage et lån på nettet første gang, er det en god idé at sætte dig ind i, hvad de forskellige begreber står for.

I forbindelse med din jagt på det billigste online lån, vil du før eller siden uden tvivl støde på begrebet ÅOP.

Men hvad står det egentlig for, og hvordan kan det påvirke dit lån? Få svaret her. 

Hvad er ÅOP?

Selvom renten er vigtig at tage med i dine overvejelser, når du skal sammenligne lån, er det også væsentligt at kigge på og beregne lånets ÅOP.

ÅOP står nemlig for de årlige omkostninger i procent og beskriver altså hvor dyrt, det bliver for dig at optage et lån over et år.

Ifølge lovgivningen i Danmark er alle låneudbydere forpligtede til at oplyse dig om de årlige omkostninger.

På denne måde bliver det en hel del nemmere for dig at sammenligne de samlede omkostninger på tværs af lån og udbydere.

Men det er vigtigt, at du ved præcis, hvad du skal kigge efter.

Hvis du ikke har prøvet at låne penge på nettet før, kan et lånetilbud ved første øjekast måske virke billigt grundet en lav rente.

Her er det essentielt at huske på, at lånet som regel bliver tillagt oprettelsesgebyrer og andre omkostninger, som medregnes i ÅOP’en.

Når du vil finde det billigste lån, er det derfor ikke altid tilstrækkeligt udelukkende at kigge på renten.

Hvordan beregnes ÅOP?

Ved at samle alle de udgifter, der pålægges lånet, kan de årlige omkostninger i procent udregnes.

Her er det vigtigt ikke blot at fokusere på renten, men også at inkludere eventuelle stiftelsesomkostninger, administrationsgebyrer og yderligere gebyrer forbundet med lånet.

Når alle disse omkostninger er lagt sammen, kan lånets ÅOP oplyses i form af en procentsats.

Da ÅOP er baseret på en løbetid, der strækker sig over et år, er det også vigtigt at have dette in mente, når de totale omkostninger skal udregnes.

Hvis du for eksempel vælger et lille lån med en kort løbetid på et par måneder, kan ÅOP være misvisende, da stiftelsesomkostningerne her vil veje tungt i det samlede regnskab.

Du bør derfor ikke stirre dig blind på en høj ÅOP, hvis lånets beløb er lille og løbetiden kort.

Her anbefaler vi, at du i stedet kigger på renten i forbindelse med lånebeløbet og løbetiden, når du vil afgøre lånets pris.

På Matchbanker angiver vi altid renten samt de totale omkostninger forbundet med hvert enkelt lånetilbud, således at du hurtigt kan klikke dig videre og ansøge om det billigste lån til dig.

ÅOP: Alt du bør vide

Der er en del aspekter, du skal sætte dig ind i, når du ønsker at optage et online lån. Men der er ingen grund til at gøre det mere besværligt end højest nødvendigt.

Derfor vil vi her på Matchbanker gerne hjælpe dig i gang med jagten på det bedste, og ikke mindst, billigste lån til dine behov.

Ved at sammenligne forskellige lån af samme størrelse og med samme løbetid, kan du altså nemt vurdere, hvilket der i sidste ende vil være det billigste for dig.

Se vores visuelle guide nedenfor, hvor du får en komplet forklaring på ÅOP, og hvordan du kan sammenligne lånetilbud ved hjælp af ÅOP.

Alt du bør vide om ÅOP
Andreas Linde
Skrevet af
Låneekspert, Andreas Linde, har arbejdet i finansbranchen siden 2014. På Matchbanker skriver han om lån, refinansiering, renter og alt finansrelateret.
Matchbanker > Lån penge > Sådan sammenligner du lån med ÅOP – INFOGRAFIK

Seneste nyheder