Privatøkonomi

Privatøkonomi

Din privatøkonomi skaber de økonomiske rammer for dit og din families liv. Derfor er det vigtigt, at du har styr på din økonomi og sørger for, at den altid er så stærk som muligt. I denne guide får du en række tips til, hvordan du styrker forholdet mellem dine indtægter og udgifter.

Er du økonomichef for din og din families privatøkonomi, har du brug for nogle gode redskaber til at styre den. Samt nogle sunde principper for, hvordan du forvalter den.

I denne guide til privatøkonomi får du rådgivning om:

  • Hvorfor privatøkonomien er vigtig at have styr på.
  • Hvordan du kan styre privatøkonomien med et budget.
  • Hvad du kan gøre for at få en bedre privatøkonomi.

Quick guide til en sund privatøkonomi

Helt enkelt handler en sund privatøkonomi om, at der er penge tilbage på kontoen hver måned.

Det sørger du for ved hele tiden at minimere dine faste udgifter så meget som muligt og ved at justere dit forbrug på udgifter til mad, tøj, sko, gaver og forlystelser. 

Det kræver et budget, hvor du kan sætte nogle mål for, hvor mange penge du må bruge på de enkelte poster, samt nemt kan følge op på, om du overholder budgettet.

Når du har læst guiden, har du dels fået et bedre billede af, hvad en sund privatøkonomi er, og dels nogle redskaber til at kontrollere din privatøkonomi.

Sådan sparer du penge

Hvad er privatøkonomi – og hvorfor skal du have styr på den?

Din privatøkonomi er det, som danner grundlaget for dit og din families liv. Udfordringen er at sørge for, at der altid er penge nok til det, som I har brug for, og det som I ønsker jer.

Det gøres helt grundlæggende ved at bruge færre penge, end der tjenes i husstanden. Samt at der løbende spares op til uforudsete udgifter, eller det som I ønsker jer.

Det kræver, at du har styr på, både hvor mange penge der kommer ind hver måned, og hvor mange penge der bruges eller afsættes til opsparing. Samt at have luft i økonomien til at kunne tage et lån til de fornødenheder eller akutte behov, som du ikke har sparet penge nok op til at kunne købe kontant.

business mand kigger på tablet

Hvad sker der, hvis du ikke har styr på privatøkonomien?

Har du ikke styr på privatøkonomien, begynder det hurtigt at blive svært at få råd til hverdagen. Samtidig koster en privatøkonomi, der er kørt af sporet hurtigt mange penge i form af renter, rykkergebyrer og andre udgifter.

Det gør hverdagen mere udfordrende og betyder oftest, at dine og din families drømme for fremtiden er nødt til at blive sat på pause for en tid.

Søg privatøkonomisk rådgivning i tide

I sådanne tilfælde kan det være en god idé at få privatøkonomisk rådgivning eller gældsrådgivning fra professionelle rådgivere, så privatøkonomien kan komme på sporet igen.

Din privatøkonomi spiller en vigtig rolle for din kreditværdighed, når du skal låne penge. Derfor er det vigtigt, at du altid har fokus på at have så stærk en privatøkonomi som muligt. Og løbende gør alt, hvad du kan for at optimere den ved at spare på både de faste og variable udgifter.

Hvordan lægger du et budget for din privatøkonomi?

Et budget er det vigtigste redskab til at styre din privatøkonomi. Her opremser du indtægter og udgifter, så du nemt kan se, om der er overskud på kontoen hver måned. Samt få overblik over, hvor du kan spare på udgifterne for at blive ved med at have overskud i privatøkonomien.

Budgettet lægges nemmest i et regneark som Microsoft Excel eller Google Sheets. 

Start med at opstille alle indtægterne øverst i regnearket for hver måned, og læg dem sammen. Så ved du, hvad du har på måneds- og årsplan.

Opstil derefter alle de faste udgifter, som du har til husleje, transport, varme, vand, strøm og lån hver måned. Samt hvor meget du vil bruge på mad. List efterfølgende alle de variable udgifter til f.eks. tøj, sko, forsikringer og så videre, som du ikke betaler hver måned.

Læg så alle udgifterne sammen, og træk dem fra indtægterne. Så får du overblik over, hvorvidt der er overskud eller underskud på budgettet hver måned.

Er du smart, lægger du løbende balancen for hver måned sammen. Så kan du nemmere se, om der er penge nok på kontoen hver måned til at rumme et underskud på kontoen en enkelt måned.

Det lyder både svært og kedeligt at skulle lægge et budget. Men følger du denne enkle og overskuelige guide til at lægge budget i et regneark, er du sikker på at få stillet det hele rigtigt op.

Kan du ikke få overskud i budgettet, er det først og fremmest de variable omkostninger, du skal fokusere på at skære i. Her er der tit mange penge at hente. Rækker det ikke, kan du overveje enten at skære på de faste omkostninger eller forsøge at finde en måde at tjene flere penge på.

Hvad kan du gøre for at få en bedre privatøkonomi?

Vil du forbedre din privatøkonomi, skal du undersøge dine muligheder for at øge dine indtægter og reducere dine udgifter. Samt ændre på eller helt fjerne de vaner i hverdagen, som koster dig penge.

F.eks. kan du:

  • Begynde at lægge en madplan, så du kun handler ind en gang om ugen. Det reducerer samtidig dine muligheder for at foretage impulskøb i hverdagen.
  • Bruge tilbudsaviser og prissammenligningssider – både når du skal købe dagligvarer, og når du skal købe større anskaffelser, som f.eks. hvidevarer eller en bil.
  • Gå efter at købe produkter, som har en god energimærkning og derfor bruger så lidt strøm og vand som muligt.
  • Købe brugt i stedet for at købe nyt.
  • Finde den bedste bank med den højeste rente på indlån og målrettet gå efter at finde den bedste rente på de lån, som det er absolut nødvendigt at optage.
  • Løbende tjekke op på abonnementer til f.eks. internetforbindelse, streamingtjenester og forsikringer for at sikre dig, at du fortsat har det billigste i forhold til jeres behov.

FAQ om privatøkonomi

Hvad er en god privatøkonomi?

En god privatøkonomi er én, hvor der altid er overskud på kontoen sidst på måneden, og der er råd til uforudsete udgifter. Samt luft nok i økonomien til at kunne låne, hvis det bliver nødvendigt.

Hvorfor er privatøkonomien så vigtig?

Har du en stærk privatøkonomi, får du lettere ved at skabe det liv og de rammer om dig og din familie, som du ønsker dig. Samtidig er du klædt bedre på økonomisk til uforudsete udgifter.

Hvad sker der, hvis jeg har en dårlig privatøkonomi?

Er privatøkonomien dårlig, indskrænkes dit og din families økonomiske råderum. Samtidig får du sværere ved at optage lån og skal betale mere i rente for de lån, som du kan få.

Andreas Linde
Skrevet af
Låneekspert, Andreas Linde, har arbejdet i finansbranchen siden 2014. På Matchbanker skriver han om lån, refinansiering, renter og alt finansrelateret.