Sådan kommer du i gang med en opsparing

Sådan kommer du i gang med en opsparing

Vil du gerne starte en opsparing? Så har vi samlet en guide med tips til de bedste måder at spare penge op. Samt hvordan du får en opsparing uden negativ rente.

Den bedste måde at få skabt en sund privatøkonomi på er ved at begynde at spare op. Det gøres nemmest ved at styre sit forbrug, så der bliver penge til overs, der kan sættes til side. På den måde kan du få råd til de ting, du ønsker dig, uden at du behøver at tage lån. Eller kan nøjes med at låne mindre.

Det kræver dog, at du:

  • Kender fordelene ved at kunne spare penge op.
  • Ved hvordan, du laver en opsparing i praksis.
  • Ved hvordan, du kan spare penge på dit forbrug.

Udfordringerne ved at spare op

En af udfordringerne ved at spare op er, hvis du har svært ved at finde luft nok i økonomien til en opsparing. Så er den eneste vej oftest at leve mere sparsommeligt. Men heldigvis findes der mange forskellige sparetips til, hvordan du kan spare penge på dit forbrug, uden at du kommer til at mærke det særlig meget i hverdagen. Dem får du et par stykker af i denne guide.

En anden udfordring er at blive ved med at holde motivationen. Her hjælper det, hvis du har noget konkret at spare op til, som du ønsker dig rigtigt meget.

Endelig er der de negative renter. Dem giver guiden dig også et par tips til at undgå.

Det kan du læse mere om i denne guide, hvor du også kan se, hvordan selv en beskeden opsparing kan blive til mange penge over tid.

Tips til at administrere dine penge bedre

Hvad er fordelen ved at spare penge op?

Det er altid en god idé at have en opsparing. Derved er din privatøkonomi bedre ”polstret” til de økonomiske udfordringer, som mange af os løber ind i før eller siden. F.eks. når vaskemaskinen står af, bilen skal repareres, eller en af jer bliver sygemeldt i en længere periode eller mister sit arbejde.

Kan du opbygge en opsparing på en størrelse, der svarer til 3-5 måneders udgifter, er du rimeligt godt rustet til eventuelt fremtidige økonomiske stormvejr.

Du kan også vælge at lave en opsparing som et alternativ til at låne. Derved sparer du unødvendige omkostninger til renter og gebyrer på lånet. Udfordringen er bare, at de fleste banker i dag, indfører negative renter på din konto, når din samlede pengebeholdning i banken overstiger et vist beløb.

figur mand læner sig op at penge

Derfor kan det være en god idé at lægge din opsparing i en anden bank, så du kan få en opsparing uden negativ rente. Så tjek markedet for banker med en høj beløbsgrænse for renterne går i minus, og opret en opsparingskonto hos dem.

Vil du have en opsparing, er en god tommelfingerregel for, hvor meget du bør spare op hver måned at lægge omkring 25 % af dit rådighedsbeløb til side. De fleste netbanker har også en funktion, som simpelthen tømmer din NEM-konto for penge, før du får løn, og automatisk sætter pengene ind på din opsparingskonto.

Hvordan laver du en opsparing?

Det sværeste ved at spare op er at komme i gang. Særligt hvis dit rådighedsbeløb hver måned ikke er særligt højt – eller måske slet ikke eksisterer.

Derfor er det en god idé at følge en plan, som først skaffer overblik over din økonomi og derefter giver mulighed for at justere på den, så du kan få råd til en opsparing.

Det gør du sådan her:

  1. Få overblik over dine indtægter og udgifter. Så ved du, hvad du får ind, hvor meget du bruger og kan nemmere identificere nogle måder at spare penge på.
  2. Læg et budget for det kommende år. Så får du overblik over, hvor meget du har til rådighed hver måned over et år. Lav dit budget i et regneark, så tallene bliver regnet ud automatisk.
  3. Find de steder, hvor du kan spare penge. Det er nemt, når du har budgettet i et regneark. Så kan du straks se, hvor meget det giver at reducere madbudgettet med 500 kroner hver måned.
  4. Få oprettet din opsparingskonto i banken. Og begynd at bruge den. Enten ved at overføre et fast beløb hver måned eller blot overføre penge, når der er nogen til overs på kontoen.
  5. Hold budgettet opdateret, og ret ind: Opdaterer du budgettet med de faktiske tal for de måneder, der er gået, kan du nemmere rette privatøkonomien ind, så du stadig har råd til at spare op.

Følger du planen her, kan du nemmere komme i gang med at spare op. Samtidig får du en bedre privatøkonomi, fordi budgettet giver dig et bedre overblik over dine indtægter og dit forbrug.Har du en meget gældstynget økonomi, kan du eventuelt søge hjælp til at komme af med gælden.

Mange bække små

Selv om du kun har råd til at sætte et beskedent beløb til side til opsparing hver måned, kan det blive til mange penge over tid. Lad os f.eks. sige, at du sætter 500 kroner til side hver måned. Så har du:

År:Akkumuleret opsparing:
Efter 1 år6.000 kr.
Efter 2 år12.000 kr.
Efter 3 år18.000 kr.
Efter 4 år24.000 kr.
Efter 5 år30.000 kr.
Efter 6 år36.000 kr.
Efter 7 år42.000 kr.
Efter 8 år48.000 kr.

Altså kan du få råd til en udbetaling på 48.000 kroner til en mindre ejerlejlighed eller et sommerhus ved at lægge 500 kroner til side hver måned i 8 år.

Hvordan sparer du penge på dit forbrug, uden det kan mærkes?

Det overblik dit budget giver dig over din økonomi, gør det samtidig nemmere at finde de steder, hvor du kan finde måder til at spare penge på.

Typisk vil du kunne finde en del besparelser på f.eks. dine udgifter til mad, forlystelser og gaver. Tit kan du også spare penge på de faste udgifter til vand, varme og el. 

Begge steder ved at ændre på dine vaner og dit forbrugsmønster.

Således kan du nemt spare flere penge, ved f.eks. at:

  • Begynde at lægge en madplan, så du kan købe ind til en hel uge på en gang. Det sparer både på madbudgettet og udgifterne til impulskøb.
  • Lægge et gavebudget, hvor du arbejder med faste gavebeløb til folk. Derved er det nemmere at lægge penge nok til side til gaver.
  • Spare op til forlystelser. Enten på din opsparingskonto eller på en separat konto. Går du i byen, så hæv et beløb i kontanter, og lad betalingskortet blive hjemme.
  • Spare mere på vandet. F.eks. ved at installere sensorstyrede vandhaner eller lave faste regler for, at vandet f.eks. ikke løber, mens der børstes tænder.
  • Spare mere på varmen. F.eks. ved at skrue en grad ned i alle boligens rum. Samt udnytte natsænkningsfunktionen på centralvarmeanlægget.
  • Spare mere på strømmen. F.eks. ved at skifte alle pærer ud til LED-pærer, slukke på kontakten for apparater på standby og sætte sensorstyrede lamper op i gangen og udendørs.
  • Nedsæt kørselsforbruget. Skær ned på antallet af småture i nærområdet, tag cyklen eller gå i stedet. Så får du samtidig noget mere motion ind i hverdagen. 

Indfører du bare 5 af disse sparetips, ligger der rigtig mange penge at spare, uden du kommer til at mærke det nævneværdigt i hverdagen.

FAQ om opsparing

Hvad er den bedste måde at spare op på?

Den bedste måde at spare op på er ved at flytte pengene væk fra den konto, du bruger i hverdagen. Så undgår du, at pengene forsvinder til hverdagens udgifter.

Er der andre måder at få en opsparing uden negativ rente?

Har du sparet så mange penge op, at du ikke længere kan undgå negative renter på opsparingskontoen, kan du oprette endnu en opsparingskonto i en anden bank. En anden mulighed kan være at investere opsparingen i aktier og obligationer.

Kan jeg bruge en anden bank, uden at skulle flytte min NEM-konto?

Konkurrencen er hård på bankmarkedet. Derfor er der flere banker, som er begyndt ikke at kræve, at nye kunder flytter deres NEM-konto over til dem.

Andreas Linde
Skrevet af
Låneekspert, Andreas Linde, har arbejdet i finansbranchen siden 2014. På Matchbanker skriver han om lån, refinansiering, renter og alt finansrelateret.
Matchbanker > Økonomi guide > Privatøkonomi guide > Sådan kommer du i gang med en opsparing