Afvikling og forældelse af gæld

Har du svært ved at betale dine regninger og afdragene på dine lån? Så bør du indgå en aftale med dine kreditorer om afvikling af gælden. Læs mere om, hvordan du afvikler gæld, samt hvad der sker, hvis din gæld bliver forældet.

Det er vigtigt, at du sørger for at betale dine regninger til tiden og overholder betalingen af afdragene på de lån, som du har optaget.

Ellers går det ud over din kreditværdighed. Den kan være svær og tager oftest lang tid at rette op på. Derfor bør du altid være proaktiv og kontakte dine kreditorer, så snart du bliver klar over, at du ikke har mulighed for at betale. Derved står du i et bedre lys og får nemmere ved at indgå en betalingsaftale omkring gælden.

Få styr på gældsafviklingen

Det kan være svært at få luft i økonomien til at afvikle sin gæld. Særligt hvis privatøkoien i forvejen er presset.

Med ved først at skabe et overblik over, hvor meget du skylder og din nuværende økonomiske situation, og derefter følge den 5-trins køreplan som vi kommer med i denne guide, får du nemmere ved at blive gældfri.

Det er dog ikke alle fordringer, du er forpligtet til at betale. Forældet gæld behøver du ikke betale. Hvornår det du skylder, er det, kan du også læse mere om i denne guide.

I denne guide får du:

  • Gode råd til, hvordan du håndterer og afdrager på din gæld.
  • At vide, hvad der sker, hvis du ikke betaler dine regninger.
  • Indsigt i, hvornår din gæld er forældet, så du ikke skal betale den.

Når du har læst guiden, finder du ud af, hvorfor det er vigtigt altid at betale din gæld, og hvad du i værste fald kan risikere, hvis du ikke gør det.

hvordan man kommer ud af gælden

Gode råd til afvikling af gæld

Det er ikke  nogen behagelig situation at stå i, hvis du ikke kan betale dine regninger eller afdragene på dine lån. 

Men i stedet for at lade det stå til og ikke gøre noget ved gælden, bør du tage fat i dem, du skylder penge – dine kreditorer – og indgå betalingsaftaler med dem. På den måde kan du holde dig ude af de problemer, som kan opstå, hvis du ikke betaler regninger og gæld til tiden. Dem kan du læse mere om sidst i guiden.

Samtidig bør du trimme din privatøkonomi, så du får bedre muligheder for at afdrage din gæld. Det kan du gøre ved at følge disse 5 tips:

  1. Skær ned på de faste udgifter, så du får flere penge til at afdrage på din gæld. Ved at barbere husleje, transport og udgifter til strøm, varme og vand ned til et minimum, får du mere luft i økonomien.
  2. Læg et strammere budget for dine udgifter til mad, tøj, sko og fornøjelser. Det giver dig flere penge til rådighed, uden at det nødvendigvis mærkes særlig meget i hverdagen. 
  3. Betal et større afdrag på dine lån, så du hurtigere kan blive gældfri. Det kan gøres, som foreslået i punkt 1 og 2. Eller ved at du f.eks. tager et ekstrajob. Eller sælger ting af værdi, du ikke bruger.
  4. Brug uventede penge på dine lån. F.eks. dem, du får tilbage i SKAT. Derved kan du indbetale et ekstraordinært afdrag på dit lån, så du slipper for at betale en masse renter.
  5. Saml dyre smålån til et større lån med en lavere rente. Flere af låneudbyderne på nettet har specialiseret sig i såkaldte samlelån. Du angiver bare, hvem og hvor meget du skylder. Så indfrier låneudbyderne lånene for dig. Samtidig kan du nemt se, hvor meget du sparer hver måned.
mand snakker om kreditkort

Endelig kan du blive bedre til at sige nej til fristelser og spare op til det, du ønsker dig, frem for at låne.

Ikke al gæld er negativ. Har du f.eks. lånt til en bil eller et hus, er de oftest mere værd, end det du skylder. Derfor kaldes et bil- eller huslån tit for positiv gæld. Til gengæld er forbrugslån negativ gæld, fordi det du har lånt til, ikke har større værdi, end den gæld du har stiftet.

Hvad sker der, hvis jeg ikke kan betale min gæld?

Kan du ikke betale din gæld, har kreditor flere forskellige måder at forsøge at inddrive gælden på.

Påmindelse og rykkere

I første omgang kan kreditor sende en påmindelse. Det er en venlig opfordring til at få betalt din gæld.

Reagerer du ikke på den, kan kreditor efterfølgende fremsende 3 rykkere. Hver rykker er pålagt et rykkegebyr, ligesom der løber renter på gælden, hvis det f.eks. er en regning. Skylder du et afdrag på et lån, løber der allerede flere renter på gælden, fordi du ikke har betalt til tiden.

Overgivelse af gæld til inkasso

I den sidste af de 3 rykkere kan kreditor true dig med inkasso. Det vil sige, at de overdrager deres tilgodehavende til et firma, som går målrettet efter at inddrive gælden.I forbindelsen med overgivelsen af gælden til inkassofirmaet, risikerer du at blive registeret som dårlig betaler hos enten Experian (det tidligere RKI) eller Bisnode. Er du registreret som dårlig betaler, får du svært ved at kunne optage lån eller købe på kredit.

Overdragelse af gæld til fogedretten

Kan inkassofirmaet ikke inddrive gælden, kan sagen overgives til fogedretten. De vil i første omgang forsøge at få dig til at indgå en betalingsordning på din gæld. 

Kan du ikke det, henter fogedretten noget af værdi i dit hjem, som så sælges for at inddrive gælden. Eller tager det – f.eks. en bil – som du har lånt til. Har du gæld til staten, kan de også inddrive den ved at fortage udlæg i din løn.

Personlig konkurs

Har du ikke noget af værdi, og har du ikke andre muligheder for at tilvejebringe pengene, risiker du i den sidste ende med, at fogedretten erklærer dig personligt konkurs. 

Så bliver alle dine personlige værdier solgt, og pengene fordelt mellem dine kreditorer.

Der gælder helt særlige regler for, hvor store rykkergebyrer og renter, du må opkræves, hvis du ikke overholder dine betalinger. Reglerne er reguleret i renteloven, som har til formål at beskytte forbrugerne mod ågerrenter og dårlige lånevilkår.

Hvordan finder jeg ud af, om min gæld er forældet?

Forældet gæld har du ikke pligt til at betale tilbage. Men hvornår er gæld forældet?

Hovedreglen for forældelse af gæld er, at hvis der er gået mere end tre år siden kreditor har henvendt sig med et krav om at få gælden betalt, er den forældet. Denne regel gælder primært regninger, du ikke har fået betalt til tiden.

3-årsreglen bliver dog til en 10-årsregel, hvis kreditor kan fremvise et dokument, hvor du har skrevet under på, at du har gæld til vedkommende. Derfor vil det altid være 10-årsreglen, der gælder for lån. For her har du underskrevet lånedokumentet enten fysisk eller digitalt. Derfor har låneudbyderen dokumentation for, at du har erkendt gælden.Derudover gælder der en række specifikke regler for gæld og dens forældelse, som kan have indflydelse på, om din gæld er forældet.

Er jeg forpligtet til at betale forældet gæld?

Falder din gæld inden for enten 3- eller 10-årsreglen, er du ikke lovpligtigt forpligtet til at betale gælden, hvis kreditor henvender sig efter den periode, der gælder for gældens forældelse. Vi anbefaler dog altid, at man finder en fælles løsning med ens kreditor.

FAQ om afvikling af gæld

Er det vigtigt at afvikle min gæld?

Har du gæld, går det ud over din kreditværdighed. Det gør det sværere at låne. Samtidig løber gælden hurtigt op, hvis først den bliver pålagt renter og rykker- og inkassogebyrer. Derfor bør du altid sørge for at afvikle din gæld.

Hvad kaldes gradvis afvikling af gæld?

Låner du penge, eller har du ikke mulighed for at betale det, du skylder, kan du indgå en afdragsordning eller lave en akkord. Med en afdragsordning betaler du gælden af i månedlige afdrag. Med en akkord betaler du kun en vis del af gælden retur og får så resten eftergivet af kreditor.

Hvordan prioriterer du afvikling af gæld?

Det kan være svært at prioritere afvikling af gæld. Også selv om du følger de 5 råd, vi kommer med i denne guide. Derfor kandet være en god ide at søge professionel hjælp til gældsafviklingen, for at få et frisk sæt øjne på din privatøkonomi.

Andreas Linde
Skrevet af
Låneekspert, Andreas Linde, har arbejdet i finansbranchen siden 2014. På Matchbanker skriver han om lån, refinansiering, renter og alt finansrelateret.
Matchbanker > Økonomi guide > guide til gæld > Afvikling og forældelse af gæld