Hvordan får du bedre kreditværdighed?

Hvordan får du bedre kreditværdighed

Har du problemer med at blive godkendt til et lån, skal du forbedre din kreditværdighed. Det er den, som afgør, hvorvidt du kan få et lån eller ej. Samt hvor høj rente, du får på lånet. Læs med, og find ud af, hvordan du får en bedre kreditvurdering.

Det er aldrig rart at få afslag på din låneansøgning. Særligt hvis du står og mangler pengene akut.

Afslaget kan skyldes, at lånefirmaet ikke mener, din kreditværdighed er høj nok. Denne beregnes via en kreditvurdering af din privatøkonomi, din husstand og din lånehistorik.

Oplysningerne giver du adgang til, når du underskriver din låneansøgning med MitID. Samtidig kan finansieringsselskabet indhente oplysninger om dig hos kreditbureauer, som f.eks. Experian (tidligere RKI) og de banker og låneudbydere, som du allerede har aftaler med.

Din kreditvurdering afgør, om du kan få et lån

Når du ansøger om et lån, er det låneudbyderens kreditvurdering, som afgør, om du kan få lånet.

Er din kreditværdighed for lav til, at du kan få lånet, er du nødt til at forbedre den, før du kan gøre dig håb om at få lov at låne penge.

Det kan du gøre ved at forbedre dine privatøkonomiske forhold med de tips, som vi kommer med i denne guide. Du kan også ændre på de parametre, som vi også kommer ind på senere i guiden, og prøve at ansøge om lånet igen.

hvidt og sort kreditkort

Heldigvis kan du selv gøre en del for at forbedre din kreditværdighed. Hvad det handler om, får du svar på i denne guide. Her kan du bl.a. læse om:

  • Hvorfor låneudbyderne foretager en kreditvurdering af din økonomi.
  • Hvilke parametre du kan skrue på for at få en bedre kreditvurdering.
  • Hvordan en dårlig kreditvurdering ikke behøver forhindre dig i at låne.

Når du har læst guiden, har du et bedre overblik de enkelte parametrene i en kreditvurdering, samt hvordan du målrettet kan forbedre dem for at få større kreditværdighed.

Hvorfor foretager låneudbyderne en kreditvurdering af dig?

Som allerede nævnt bruger låneudbyderne din kreditvurdering til at afgøre risikoen ved at låne penge ud til dig.

Kreditvurderingen er i de fleste tilfælde opbygget som en algoritme, der automatisk indhenter de nødvendige oplysninger, så snart du indsender din låneansøgning. Det er derfor, du kan få svar så hurtigt, når du ansøger om lån på nettet.

Ud fra kreditvurderingen udregnes din kreditscore. Det er en værdi eller karakter, som angiver den kreditværdighed, du har hos den enkelte låneudbyder. 

Er din kreditscore for lav, afviser de din låneansøgning. Men er kreditscoren høj nok til, at de vil give dig et lån, afgør værdien af kreditscoren, hvor høj rente de tilbyder dig lånet til.

Fordi vægtningen af parametrene i kreditvurderingen afhænger af låneudbyderen, betyder det, at du godt kan få et lån et sted, selvom du er blevet afvist et andet. Samtidig kan der være stor forskel på renteniveauet. Derfor bør du altid ansøge om dit lån hos flere låneudbydere på en gang.

Hvordan kan du forbedre din kreditværdighed?

Som allerede nævnt tager det tid og ihærdighed på flere fronter at øge din kreditværdighed. For din kreditvurdering afhænger af mange forskellige parametre – og flere af disse tager det tid at forbedre.

Det handler nemlig ikke bare om at opfylde de grundlæggende krav til fast indtægt, alder, dansk statsborgerskab, og at du har MitID og en dansk bankkonto.

Det handler i langt højere grad om at have et stort rådighedsbeløb, have fast indtægt og betale dine regninger og afdrag på lån til tiden.

Hvordan kan du forbedre din kreditvaerdighed

De 4 vigtigste parametre for din kreditværdighed

Skal du forbedre din kreditværdighed, er der særligt 4 ting, du kan gøre:

  1. Sørge for at have et højt rådighedsbeløb hver måned ved at reducere de faste udgifter.
  2. Huske at betale dine regninger til tiden, så du ikke bliver registreret som dårlig betaler.
  3. Sørge for at indfri dine lån til tiden og generelt stifte så lidt personlig gæld som muligt.
  4. Ikke låne flere penge end nødvendigt. Du får lettere godkendt et mindre lån end et stort.

Har du rod i en af disse fire parametre, er det dem, du skal arbejde med, hvis du vil øge din kreditværdighed hos finansieringsselskaber og banker.

Derfor bør du løbende tjekke op på dit rådighedsbeløb hver måned. Det er de penge, du har tilbage, når du har betalt de faste udgifter til husleje, lån, vand, varme, strøm og internetforbindelse. Mad, forlystelser, tøj og den slags tages ud af rådighedsbeløbet. Der er derfor, låneudbyderne spørger ind til, hvor mange i bor i husstanden, og hvor mange af dem der er børn.Falder rådighedsbeløbet, bør du søge at reducere de faste udgifter. Samtidig bør du også have et budget for, hvordan du bruger rådighedsbeløbet. Så ved du også, hvor mange penge du har til at betale afdrag på dit lån.

En af de vigtigste faktorer for en god kreditværdighed er, hvor god du er til at få betalt dine regninger og afdrag på lån til tiden. Så hvis du på forhånd ved, at du får svært ved at betale noget til tiden, er det vigtigt, at du tager kontakt til den pågældende kreditor og få lavet en betalingsaftale.  

Hvorfor er kreditværdighed vigtig i Danmark?

En kreditvurdering fortæller låneudbyderen om din kreditværdighed, og dermed hvor risikabelt det er at låne penge ud til dig. Derfor skal du sørge for at værne om din kreditværdighed, så risikoen altid er så lav som mulig.

Der er dog stor forskel på, hvordan låneudbyderne vægter de forskellige parametre i kreditvurderingen. Derfor er det svært at sige præcis, hvad det er for parametre, som er vigtigst. 

Det betyder, at du er nødt til at optimere alle de parametre, som vi omtaler her i artiklen – og huske på, at det tager tid at rette op på en dårlig kreditværdighed.

Hvordan får jeg et lån på trods af lav kreditværdighed?

Selvom du har en lav kreditværdighed, kan du godt få et lån. Men fordi risikoen er større ved at låne penge ud til dig, bliver den rente, du får tilbudt på lånet højere. 

Derfor er det ekstra vigtigt, at du undersøger, hvilken rente du kan få dit lån til hos flere låneudbydere, inden du siger ja til lånet. Det kræver at du ansøger om lånet hos flere låneudbydere. For det er ud fra denne, de fastsætter renten på dit lån. Derved finder du også ud af, om du kan få lånet hos dem.

Bliver du afvist af en låneudbyder, kan det også tit betale sig at ansøge om lånet igen sammen med din partner, et familiemedlem eller en god ven. Derved er I flere om at skabe den fornødne kreditværdighed.

Andreas Linde
Skrevet af
Låneekspert, Andreas Linde, har arbejdet i finansbranchen siden 2014. På Matchbanker skriver han om lån, refinansiering, renter og alt finansrelateret.
Matchbanker > Økonomi guide > alt om kreditvurdering > Hvordan får du bedre kreditværdighed?