Hvad sker der, hvis du ikke betaler dit lån?

Hvad sker der, hvis du ikke betaler dit lån

Hvad sker der egentlig, hvis du ikke har mulighed for at overholde afdragene på dit lån? Det får du svar på i denne artikel, samt et par gode råd til, hvad du kan gøre for at rette op på det.

Alle kan risikere at komme til at stå i en situation, hvor de ikke kan overholde afdragene på deres lån.

 

I denne guide ser vi nærmere på:

  • Hvad du bør gøre, så snart du opdager, du ikke kan afdrage lånet?
  • Hvad der egentlig sker, hvis du ikke kan betale dit lån tilbage?
  • Hvad låneudbyderen kan gøre for at inddrive pengene fra dig?

Hvad sker der, hvis du ikke betaler på dit lån?

Betaler du ikke afdrag på dit lån til tiden, får du ikke nedbragt gælden. Derved løber der flere renter på lånet.

Dernæst begynder låneudbyderen at fremsende rykkere på afdraget. Det medfører et rykkergebyr, som lægges oven i gælden.

Reagerer du ikke på 3 rykkere, ryger dit lån til inkasso. Derved påløber der også et inkassogebyr. Samtidig opsiges lånet, fordi det er misligholdt. Derfor skal du nu betale hele lånet tilbage.I værste fald ender du med at blive registreret som dårlige betaler hos Experian eller Bisnode. Er du først registreret som dårlig betaler, kan du ikke få flere lån.

9 tips til at styre din privatøkonomi

Hvad bør du gøre, hvis du ikke kan betale dine afdrag?

Kan du på forhånd se, at du ikke vil kunne overholde dit månedlige afdrag på din gæld, bør du straks kontakte din låneudbyder og orientere dem om problemet.

Gør du det, vil låneudbyderen oftest tilbyde dig en aftale, så du ikke får rykkere eller risikerer at ryge til inkasso, hvis du overholder aftalen. Hvilke aftaler de kan tilbyde, afhænger af den enkelte låneudbyder.

Derfor er du nødt til at kontakte dem for at få overblik over dine muligheder.

I nogle tilfælde vil låneudbyderen tilbyde dig, at du kun skal betale de renter, som løber på lånet i den måned, hvor du ikke kan betale. Det manglende afdrag fordeles så på de resterende afdrag, som du mangler at betale. Eller også forlænges afdragsperioden.

Hvad kan låneudbyderen gøre for at inddrive pengene fra dig?

Reagerer du hverken på rykkere eller inkassovarsel, overdrages sagen til fogedretten. Her vil retten først forsøge at få dig til at indgå en tilfredsstillende afdragsordning. 

ingen penge tilbage i lommer

Kan du ikke det, vil de undersøge mulighederne for at tage et eller andet værdifuldt, som du ejer, og sælge det for at inddrive pengene. Eller i værste fald erklære dig personligt konkurs.

Hvor store er de forskellige rykker- og inkassogebyrer?

Der findes en række lovkrav til, hvor mange og hvor store rykker- og inkassogebyrer, du kan pålægges. Lad os sige, at du skylder en låneudbyder 10.000 kroner. Hvad kommer det til at koste dig i gebyrer, hvis sagen går til inkasso?

GebyrSamlet beløb
Rykkergebyr: Du skal have op til 3 rykkere, før du sendes til inkasso. Hver rykker må pålægges et gebyr på 100 kroner:300,-
Inkassogebyr: Her kan der være flere forskellige administrationsgebyrer og andre gebyrer, som skal være varslet i betalingsbetingelserne. Derudover er der inkassoomkostninger, som afhænger af størrelsen på fordringen. 1.300,-
Altså påløber der som minimum gebyrer for:1.600,-

FAQ om manglende betaling af dit lån

Hvordan kommer jeg ud af RKI?

Er du blevet registreret som dårlig betaler hos Experian (RKI), kan du undersøge, hvem der har anmeldt dig, og hvor meget du skylder. Indgår du en afdragsordning med kreditoren og overholder denne, kan du få fjernet registreringen.

Hvilke konsekvenser får det, hvis jeg ikke overholder mine afdrag?

Er du blevet registreret som dårlig betaler hos Experian eller Bisnode, får du svært ved at kunne optage nye lån. Gør du ikke noget for at komme af med registreringen, går der 5 år, før den fjernes.

Hvad sker der, hvis jeg bliver erklæret personlig konkurs?

Bliver du erklæret personlig konkurs, bliver din personlige formue og alt af værdi inddraget, og fordelt ligeligt mellem dine kreditorer i forhold til, hvor meget du skylder dem.

Andreas Linde
Skrevet af
Låneekspert, Andreas Linde, har arbejdet i finansbranchen siden 2014. På Matchbanker skriver han om lån, refinansiering, renter og alt finansrelateret.
Matchbanker > Økonomi guide > alt om kreditvurdering > Hvad sker der, hvis du ikke betaler dit lån?