Hvad påvirker din rente? – INFOGRAFIK

Langt de færreste af os er interesserede i at betale mere end højest nødvendigt for et lån.

Inden at du går i gang med at indsende låneansøgninger til markedets mange udbydere, er det derfor en god idé at sætte dig ind i, hvad du selv kan gøre for at få tilbudt det bedste og billigste lån på nettet.

Renten spiller som regel en vigtig rolle, når du skal vurdere, om du ønsker at optage et lån. Den er i sidste ende med til at afgøre, hvor meget lånet kommer til at koste dig.

Nedenfor kigger vi nærmere på, hvilke faktorer der påvirker fastsættelsen af din rente – og hvad du selv kan gøre for at få tilbudt så lav en rente, som mulig.

Hvad er en rente?

Kort fortalt består renten af den procentdel af lånebeløbet, som du skal betale for at låne pengene.

På det online lånemarked i dag findes der adskillige udbydere, der tilbyder forskellige rentesatser til dig som låntager.

Derfor kan det godt betale sig at sammenlige de forskellige lånetilbud og beregne din rente ud fra den oplyste standardsats.

På denne måde får du et komplet overblik over alle tilgængelige tilbud, og du kan derfor nemt vælge lånet med den laveste rente – hvilket næsten altid vil være den billigste løsning.

Dog må du ikke glemme, at udbydere fastsætter din rente ud fra en individuel vurdering af dig.

Der er altså mange forskellige faktorer, der former din rente, hvilket du kan se i infografikken nedenfor.

Hvornår skal du vælge en fast eller variabel rente?

Når det gælder renter på lån, findes der to typer: faste og variable renter.

Begge har deres fordele og ulemper.

Vælger du et lån med en fast rente, vil lånets rente blive fastsat inden første afdrag finder sted. Det betyder, at du kan optage et lån med ro i sindet, velvidende om at renten forbliver uændret, indtil lånet er indfriet.

Optager du et lån med en fast rente, kommer der altså ingen uvelkomne ændringer i din rente.

Visse låneudbydere tilbyder også lån med en variabel rente, hvilket indebærer, at renten kan være udsat for ændringer i forbindelse med markedsrenten. Du kan derfor ikke vide med sikkerhed, om din rente vil falde, stige eller forblive den samme i løbet af lånets løbetid.

Hvad påvirker renten?

Din kreditvurdering faktisk spiller en afgørende rolle for, hvor god en rente du kan få tilbudt.

Jo bedre kreditvurdering du har, jo bedre en rente kan du forvente at få – og det resulterer typisk i et billigere lån.

Men det er ikke kun din kreditvurdering, der er med til at fastsætte din rente. 

Kig på vores guide nedenfor, hvor du kan læse mere om de enkelte faktorer, der påvirker din endelige rente (Artiklen fortsætter efter infografikken).

Hvad påvirker din rente

Sådan får du tilbudt en lavere rente

Nu hvor vi har kigget nærmere på, hvilke faktorer der påvirker din rente, bør du vurdere, om der er plads til forbedringer i din økonomiske situation, før du indsender din låneansøgning.

Det kan være, at du har en udstående regning, der skal betales – eller måske ønsker du blot lidt større stabilitet over din boligsituation, inden at du går i gang med at søge om et lån.

Uanset hvilken rente, du får tilbudt, er det vigtigt at huske på, at du ikke er forpligtet til at accpetere lånet.

Og låneaftale er kun bindende efter, du har underskrevet en kontrakt.

Optag derfor aldrig det første og det bedste lån, du støder på. Men giv dig derimod tid til at undersøge lånemarkedets forskellige tilbud for at sikre, at du finder den laveste rente.

Andreas Linde
Skrevet af
Låneekspert, Andreas Linde, har arbejdet i finansbranchen siden 2014. På Matchbanker skriver han om lån, refinansiering, renter og alt finansrelateret.
Matchbanker > Lån penge > Hvad påvirker din rente? – INFOGRAFIK

Seneste nyheder